Čo je SSL certifikát a ako funguje

Čo je to SSL certifikát, na čo slúži, prečo ho potrebujem, a ako ho nainštalujem ? Spolu s návodom na inštaláciu SSL certifikátu sa to dozviete v našom najnovšom článku.

5 minút čítania

Certifikáty SSL (z anglického “Secure Sockets Layer”), známe aj ako digitálne certifikáty zabezpečujú bezpečný prenos dát z web stránky k používateľovi a naspäť. 

Možno ste si už niekedy všimli malý šedý zámok pri URL adrese webovej stránky, ktorú ste navštívili. Inokedy ste mohli vidieť vedľa URL adresy nápis “NEZABEZPEČENÉ”. V horších prípadoch vás po pripojení na požadovanú webovú stránku prehliadač upozornil veľkým strašidelným “Táto stránka môže byť nebezpečná”. Za všetky tieto scenáre môže zabezpečenie, respektíve nezabezpečenie webovej stránky SSL certifikátom.

Správne nastavený SSL certifikát vyzerá takto

Aj takto môže dopadnúť prvá návšteva webovej stránky bez SSL certifikátu

Prečo potrebujem SSL certifikát?

SSL certifikát je jedným z hlavných tvorcov dôveryhodnosti vašej webovej stránky. Používatelia si môžu byť vďaka SSL certifikátu istí, že za webovou stránkou, ktorú navštevujú stojí overená fyzická alebo právnická osoba. Bez overenia vlastníka SSL certifikát NIE JE možné vydať. 

SSL certifikát je mimo iného jedna z podmienok pre implementáciu väčšiny platobných brán na vašom e-shope

Posledným, ale za to pre mnohých pravdepodobne najdôležitejším dôvodom je fakt, že absencia SSL certifikátu môže negatívne ovplyvniť pozície vašej webovej stránky vo vyhľadávačoch (SEO). 

Príklad bežného používateľa: 

Na webovej stránke vášho obľúbeného e-shopu máte vytvorené svoje používateľské konto. V momente, keď sa chcete do vášho používateľského účtu dostať, musíte napísať vaše heslo a meno, prípadne e-mailovú adresu a heslo = komunikácia smerom od používateľa k webovej stránke. SSL zabezpečí, aby boli odoslané údaje zakódované (použitím šifrovania) a prípadný neželaný návštevník neuvidí vaše prihlasovacie údaje ako na podnose. Namiesto vášho hesla “Heslo123” uvidí niečo takéto: “8743b52063cd84097a65d1633f5c74f5”

Ako získať SSL certifikát?

Väčšina hostingových poskytovateľov ponúka k hostingu SSL certifikát úplne zadarmo, tzv. “Let's encrypt” certifikát. Let's encrypt ssl certifikát je platný 3 mesiace, väčšinou s možnosťou automatického predlžovania, vďaka čomu ho stačí nastaviť len raz. Tento certifikát si môžete aktivovať v používateľskom účte u svojho poskytovateľa hostingu, prípadne nás kontaktujte a s inštaláciou Vám radi pomôžeme.

Ako nainštalovať SSL certifikát?

Každý poskytovateľ hostingu je iný, a preto nie je možné vytvoriť unifikovaný návod pre inštaláciu SSL certifikátu. Nižšie sme ale rozpísali návod pre inštaláciu Let's encrypt certifikátu u 2 najväčších poskytovateľov na SR - Websupport a Webglobe Yegon

Ako nainštalovať SSL certifikát na Websupport?

  1. Prihláste sa do svojho webadmin účtu

  1. V sekcii služby vyberte doménu, na ktorej chcete SSL certifikát vygenerovať a kliknite na ňu

  1. Kliknite na možnosť v menu “SSL certifikáty”

  1. Kliknite na tlačidlo “Pridať/Vytvoriť nový SSL certifikát”

  1. Zvoľte možnosť “Let's encrypt”, vyberte adresu, pre ktorú chcete SSL certifikát vygenerovať a stlačte tlačidlo "Vygenerovať certifikát"

  1. Po chvíľku sa Let's encrypt SSL certifikát vygeneruje a máte hotovo

Kompletný návod priamo od websupport tu: https://www.websupport.sk/podpora/kb/instalacia-ssl-certifikatu/

Ako nainštalovať SSL certifikát na Webglobe yegon?

  1. Prihláste sa do Vášho WY panelu a prejdite do sekcie domény

  1. Vyberte doménu, na ktorej chcete SSL certifikát nainštalovať

  1. V sekcii domény prejdite na SSL certifikáty

  1. Kliknite na tlačidlo “Nový SSL certifikát”

  1. Zvoľte "Let's encrypt" certifikát, vyberte doménu, na ktorej chcete SSL certifikát nainštalovať a kliknite na tlačidlo "Vygenerovať SSL certifikát"

  1. Máte hotovo, SSL certifikát máte vygenerovaný a implementovaný

Kompletný návod priamo od webglobe yegon tu: https://wy.sk/podpora/wy-panel/ako-nainstalovat-ssl-certifikat-lets-encrypt/

SSL certifikát je prvý krok k bezpečnej stránke. Vďaka tomuto certifikátu chránite seba, ale aj návštevníkov vašej webovej stránky. Navyše pôsobíte na internete dôveryhodne, čo môže posilniť vaše pozície v organickom vyhľadávaní (SEO).

Potrebujete poradiť s vaším existujúcim webom? Vypracujeme vám bezplatný audit webu.

Spätné odkazy: ako sa v nich vyznať

Spätné odkazy (backlinky) sú linky, ktoré smerujú na váš web z iných stránok. Vyhľadávače (u nás hlavne Google) vnímajú odkazy z iných stránok ako “hlasy” v prospech vašej webovej stránky. Je to veľmi podobné, ako pri písaní akademického tetu (napr. bakalárky).

Autorita domény ako mantra SEO špecialistov

Čo je to domain rating, ako funguje a kde ho viem zmerať? Dočítate sa v najnovšom článku!